STADMAKERSCONGRES, 2014-2016
AIR Foundation Rotterdam

Een festival van de lerende stad. Zo karakteriseert Patrick van der Klooster, directeur van AIR, het Stadmakerscongres 2015. Met een programma vol lezingen, tours, gesprekken, workshops en zelfs een potje poker delen en bediscussiëren de sprekers en deelnemers de lessen over het werken aan de stad.

Maar tegelijkertijd is het een werkplaats. Het congres is namelijk óók de culminatie voor de zeven stadlabs. Zij werkten sinds mei dit jaar in verschillende wijken en gebieden aan uiteenlopende opgaves: van de waterproblematiek in Feijenoord tot de transformatie van de Merwe-Vierhavens in Delfshaven.

zie ook de gebiedsbiografieën

#SMC15 – 30 oktober 2015
Het succes van het tweede Stadmakerscongres overtreft alle verwachtingen. Ruim 600 Rotterdamse, Nederlandse en Europese stadmakers vullen de Schouwburg Rotterdam de hele dag door. Stadlabs presenteren zich, stedenbouwkundige Matthijs van Ruijven presenteert de Kaart van de Stad. Guest Urban Critic Alexandros Washburn adresseert de vluchtelingenproblematiek als het belangrijkst ruimtelijke issue van dit moment.