Huis Nolet,
Ruimte voor verbeelding
Uitgeverij THOTH, 2023

In 1804 verrees aan de Lange Haven in Schiedam een monumentaal woonhuis met een deftige voorgevel en een dubbele hardstenen bordestrap uitgevoerd in neoclassicistische stijl. De opdracht tot de bouw was afkomstig van Cornelis Nolet, telg uit het bekende Schiedamse brandersgeslacht.

Niemand minder dan architect Jan Giudici tekende voor het ontwerp, dat wordt gekenmerkt door een weloverwogen architectuur passend in de Hollandse traditie: ingetogen en sober aan de buitenzijde en rijk vanbinnen. Achter de fraaie geprofileerde voor-deur op de bel-etage ligt een monumentale gestuukte gang met marmeren vloerplaten en dubbele deuren die toegang geeft tot een reeks van luisterrijke ontvangstvertrekken. De grote ontvangstzaal in de Korintische zuilenorde vormt de apotheose op de bel-etage.

Door het gebruik als kantongerecht in de twintigste eeuw werd het tot dan toe gaaf bewaarde monument meerdere malen verbouwd en werd een deel van het achterhuis gesloopt vanwege funderingsproblemen. Door een zeer gelukkig toeval kwam het pand in 2013 opnieuw in bezit van de huidige familie Nolet en daarmee werd dit belangrijke cultureel erfgoed veiliggesteld.

Een uitgebreid vooronderzoek in archieven en onderzoek in en om het pand zelf leverde een grote hoeveelheid belangrijke informatie op die gebruikt werd voor de restauratie die door meerdere vakkundige auteurs in dit boek wordt belicht.

Formaat: 17,8 x 22,2
Omvang: 348 pagina’s