NINEVEH,
hoofdstad van een wereldrijk
Rijksmuseum van Oudheden, 2017

(i.s.m. Lies Willers)
Introductieprojectie: Mark van Beest (Nog Harder)

Nineveh was ooit de hoofdstad van het machtige Assyrische Rijk en de grootste stad van de wereld. Het Rijksmuseum van Oudheden bracht voor deze tentoonstelling 250 van Nineveh’s topstukken uit internationale musea weer bij elkaar. Dat is voor het eerst sinds de ontdekking van de antieke stadsruïnes in het huidige Noord-Irak, ruim 180 jaar geleden. De tentoonstelling bestrijkt meer dan 9000 jaar, van de eerste bewoning van Nineveh en de val van het Assyrische rijk tot de avontuurlijke archeologische opgravingen in de negentiende en twintigste eeuw. Ook het Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes en vertelt over het belang van het werelderfgoed.

Tentoonstelling van het jaar 2017
Met veel lof voor zowel de presentatie als de gelaagde inhoud en de getoonde objecten, is de tentoonstelling ‘Nineveh’ door lezers van Museumtijdschrift en andere museumfans met ruime meerderheid verkozen tot Tentoonstelling van het Jaar 2017!

“De tentoonstelling ‘Nineveh’ laat met behulp van zowel oude als moderne technieken de geschiedenis heel dichtbij komen.”

“De expositie brengt een streek die bijna dagelijks negatief in het nieuws is nu eens op een positieve manier onder de aandacht.”