EEN HUWELIJK AAN DIGGELEN, 
Het turbulente leven van een Enkhuizer echtpaar
in de gouden eeuw

LM Publishers i.s.m. Archeologie West-Friesland, 2018

De inwoners van Enkhuizen maken in de Gouden Eeuw een ongekende bloeiperiode van hun stad mee. De havens liggen vol met koopvaardijschepen, die goederen van over de hele wereld aan wal brengen. Er wonen en werken meer dan 20.000 mensen. Op het hoogtepunt is Enkhuizen de vijf na grootste stad van Holland.

Eén van de inwoners is dokter Zacheus de Jager. Hij is getrouwd met Margaretha, een dochter uit de rijke familie Van Beresteyn. Het huwelijk loopt in 1649 uit op een grote ruzie, die in die tijd het gesprek van de dag moet zijn geweest. Margaretha verlaat haar man en neemt al haar spullen mee. Ze laat alles bij de notaris minutieus vastleggen.

Bij een opgraving in Enkhuizen is een afvalput gevonden vol met voorwerpen die van het echtpaar zijn geweest, waaronder glaswerk uit de dokterspraktijk, bier- en wijnglazen en duur porselein. Dankzij deze vondst en de aanwezige archiefstukken krijgen we een bijzondere inkijk in het bewogen leven van Zacheus en Margaretha. Dit historische verhaal laat zich lezen als een roman.