Tentoonstelling ‘TOEAN STAMMESHAUS, Gevangen door Atjeh’  geopend

17/10/19

“Op donderdag 17 oktober is de tentoonstelling ‘Toean Stammeshaus. gevangen door Atjeh’, in aanwezigheid van de familie Stammeshaus, geopend in Museum Bronbeek. 

Atjeh 1903: na dertig jaar strijd komt er een wending in de alsmaar durende Atjehoorlog. De belangrijkste verzetsleiders onderwerpen zich aan het Nederlands gezag. Luitenant-generaal J.B. van Heutsz en zijn adviseur, de Nederlandse arabist en islamoloog C. Snouck Hurgronje, hebben duidelijk voor een harder beleid gekozen. Door gerichte aanvallen, en de Atjehers vervolgens den voet op den nek te zetten, is de Atjehoorlog in de laatste fase beland.

Friedrich Wilhelm (Willem) Stammeshaus (1881-1957), geboren op Sumatra maar in Nederland opgegroeid, vertrekt na zijn vaders dood als sergeant naar Indië. Vader was een Duitse militair, Willems moeder een Peranakan-Chinese, afkomstig uit Java. Hun zoon vertegenwoordigt de gemengde Indische samenleving dus in zijn genen.

Willem Stammeshaus aanschouwt in Atjeh de gruwelen van de oorlog, maar raakt tegelijk gefascineerd door het land en zijn bewoners. Daarom zet hij een carrièrestap: van militair wordt hij bestuursambtenaar. Daarmee bevat zijn loopbaan, net als zijn afkomst, twee componenten die het koloniale bestel kenmerken.

Vanaf zijn aankomst op Noord-Sumatra begint Willem met het verzamelen van etnografica, en hij leert de taal en de gebruiken van de Atjehers. Door zijn kennis weet hij zich op te werken tot controleur. Maar hij wil meer. Hij is op zoek naar erkenning, een zoektocht van bijna dertig jaar in zijn geboorteland.

Nieuwe huisstijl WERELDWIJVEN ateliers gepresenteerd

08/05/19

“Op donderdag 21 maart is de nieuwe huisstijl van Wereldwijven ateliers op feestelijke wijze aan de buitenwereld gepresenteerd. Maar er was meer… :

EEN BIJZONDER BOEKJE
Wanneer de winkel open is maar het atelier niet in bedrijf, mis je iets essentieels: de vrouwen. Zij zijn de pareltjes van de werkvloer. Maar ook als zij wel aan het werk zijn is niet altijd even zichtbaar wat hun achtergronden zijn, hun verhalen…
Daarom interviewde bestuurslid Bert den Boer 10 vrouwen en tekende hun verhalen op. Deze bundelden we samen met foto’s van deze vrouwen in een boekje met de titel ‘Trots’. Alles in de nieuwe huisstijl van stoopmanvos en met sprekende foto’s van Denise Motz.

Jolanda Branderhorst, Wereldwijven ateliers

Boek ‘PONTSTEIGER, een reconstructie’
ziet het licht

21/03/19

Zo onverschrokken als Pontsteiger nu aan de westkant van Amsterdam uittorent over het IJ en de nieuwe wijk Houthaven, zo slecht waren op zeker moment de prognoses voor de bouw. Geen belegger of ontwikkelaar wilde nog een stuiver geven voor het prijswinnende ontwerp van Arons en Gelauff architecten. Dat het er toch kwam, is te danken aan lef, vasthoudendheid en een formidabele collectieve krachtsinspanning.

Wat er gebeurt op de bouwplaats en wat eraan voorafgaat, het is mensenwerk. Achter de harde werkelijkheid van zand en steen gaan eerzucht en teleurstelling schuil, stalen zenuwen en opgeklopte verwachtingen, en soms is er sprake van liefde op het eerste gezicht. Van de verenigde woningcorporaties die het in eerste instantie zouden realiseren, tot aan de gemeentelijke projectdirecteur, de vertegenwoordigers van de ontwikkelcombinatie en de architecten: iedereen heeft ermee te maken.

Hoe een gebouw in wording blootstaat aan de krachten van de tijd, dat is wat deze vrij gecomponeerde reconstructie demonstreert op basis van gesprekken met de hoofdrolspelers, voorbijgangers en stayers. Een klassiek verhaal van landjepik en handjeklap, zoals het kan gaan behind the scenes. En ja, het gaat over hoogbouw, over de veranderde rol van de corporaties en over de invloed van de crisis.

SIERADEN –
makers & dragers
overgeplaatst naar
Afrika Museum

12/10/18

De tentoonstelling SIERADEN – makers & dragers was eerder in Museum Volkenkunde in Leiden te zien en trok daar ruim 82.000 bezoekers. Van 12 oktober 2018 t/m 2 juni 2019 is deze tentoonstelling in aangepaste vorm ook te zien in het Afrika Museum. Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met diverse hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop in op de makers, maaktechnieken en bijzondere verhalen.

Watertaxi Rotterdam
bestaat 25 jaar

30/05/18

Hotel New York en de Rotterdamse watertaxi hebben gezamenlijk iets te vieren. Allebei bestaan ze dit jaar een kwarteeuw. Tegelijk met de opening van het hotel-restaurant, in mei 1993, kwamen ook de eerste watertaxi’s in de vaart. Twee open ‘autobootjes’ vervoerden de gasten van HNY heen en weer tussen de Wilhelminapier en de Veerhaven. Een veerdienst die, net als het hotel zelf, al direct zó populair was dat de vloot in hoog tempo moest worden uitgebreid om het succes te kunnen bijbenen.

Van en naar Hotel New York vaart Watertaxi Rotterdam met de klassieke watertaxi’s nog altijd tientallen malen per dag, maar het vervoersnetwerk is in 25 jaar vele malen groter geworden. Op 30 mei nam burgemeester Aboutaleb op de Paul Nijghkade (Katendrecht) de 52-ste aanlegplaats in het vaargebied Rotterdam-Schiedam-Pernis in gebruik. Aansluitend werd ook de nieuwe MSTX13 gedoopt. Het is de negentiende watertaxi in de vloot, met alweer een twintigste in aantocht. Met een pool van ruim 100 schippers verzorgt Watertaxi Rotterdam jaarlijks intussen al ruim 500.000 ritten over de rivier.

‘Nineveh’ verkozen
tot Tentoonstelling
van het Jaar 2017

20/04/18

De tentoonstelling ‘Nineveh’, die afgelopen winter te zien was in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, is door lezers van het Museumtijdschrift en andere museumbezoekers gekozen tot Tentoonstelling van het Jaar 2017.

De andere genomineerde tentoonstellingen waren: ‘Gek van surrealisme’ van Museum Boijmans Van Beuningen, ‘Robert Mapplethorpe, een perfectionist’ in de Kunsthal, ‘Small wonders’ door het Rijksmuseum, ‘Zuiderburen’ van het Mauritshuis en ‘Weerzien’ in Museum De Pont’.Daarnaast was ook de tentoonstelling ‘Emanuel de Witte, meester van het Licht’ door Stedelijk Museum Alkmaar genomineerd, ‘Ferdinand Bol en Govert Flinck’ van het Amsterdam Museum en Museum Het Rembrandthuis, ‘Mata Hari’ door het Fries Museum, en ‘Tirzo Martha. No excuses!’ van Museum Beelden aan Zee.